2015, № 1 (8), т. 2
Постійне посилання зібранняhttps://dspace.khadi.kharkov.ua/handle/123456789/6275
Переглянути
Перегляд 2015, № 1 (8), т. 2 за Автор "Gamma, Tetyana"
Зараз показуємо 1 - 1 з 1
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Вертикальна інтеграція підприємств АПК як ключовий фактор продовольчої безпеки України(Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015) Гамма, Т. М.; Gamma, TetyanaПредметом дослідження у статті є аналіз стану продовольчої безпеки України в 2014 році, статистичний аналіз основних індикаторів, які характеризують стан її окремих складових, виділення проблем, що загострилися внаслідок ескалації економічної та політичної кризи в країні. Проблема продовольчої безпеки населення стоїть зараз надзвичайно гостро, і вирішувати її потрібно невідкладно: це, перш за все, тотальне зубожіння населення та поглиблення диференціації суспільства, внаслідок кататрофічної девальвації національної валюти та суттєвого падіння рівня реальних доходів населення, що разом із «давніми» проблемами незбалансованості харчування та його низької поживності може привести до соціального колапсу в Україні. З метою вирішення визначених проблем та розвитку перспектив забезпечення продовольчої безпеки на належному рівні було виділено основні ключові фактори впливу на неї відповідно до реалій сьогодення. Зроблено спробу обґрунтувати наукову гіпотезу, що для покращання поточної ситуації із забезпечення продовольчої безпеки населення та країни, необхідно посилити процеси вертикалізації в основних галузях АПК в напрямку створення агрохолдингів та крупних вертикально інтегрованих підприємств, які б дозволили підвищити рівень конкурентоспроможності вітчизняної харчової продукції та знизити імпортозалежність деяких груп харчових продуктів. Показано дискусійні питання щодо формування та функціонування вертикально інтегрованих підприємств у вітчизняному АПК. Зроблено висновок, що в сучасних умовах, коли в Україні майже неможливо убезпечити себе від волатильності, найліпша диверсифікація ризиків для підприємств харчової промисловості полягає у вертикальній інтеграції.