Генезис та реалії корпоративного управління в Україні

Вантажиться...
Thumbnail Image

Дата

2018

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Харківський національний автомобільно-дорожній університет

Анотація

У статті розглядається генезис та реалії корпоративного управління в Україні. У сучасних умовах загострення ринкової конкуренцiї в усiх галузях вiтчизняної економiки рiвень якостi системи корпоративного управлiння поступово стає найважливішою складовою їх iнвестицiйної привабливостi та головним критерiєм у разі прийняття позитивного рiшення потенцiйними вiтчизняними та iноземними iнвесторами. Дослідження становлення та стану корпоративного управління є важливим як у теоретичному, так і у практичному відношенні. Основною метою дослідження є дослідження генезису та стану реалій функціонування корпоративного управління на підприємствах в Україні, з урахування історичних аспектів та нормативно-правового підґрунтя. Визначено поняття корпоративного управління як системи, за допомогою якої спрямовують і контролюють діяльність товариства, воно є чинником для подальшого розвитку та інтеграції українських підприємств до економіки, адаптованої до сучасних світових реалій. Генезис становлення корпоративного управління в Україні починається з початку 90-х років, після здобуття країною політичної та економічної незалежності. На основі нормативно-правового підґрунтя роботи АТ існують три етапи становлення корпоративного управління та було виокремлено четвертий – збалансування та удосконалення. Основні характеристики корпоративного управління в Україні сформувались під впливом локальних факторів, які й надалі справлятимуть вагомий вплив на розвиток та удосконалення. Для покращення реалій лише формального використання корпоративного управління на підприємствах, необхідно використовувати систему стандартів корпоративного управління, що включає міжнародний та національний досвід діяльності корпорацій.

Опис

Ключові слова

корпоративне управління, генезис, корпоративні відносини, менеджмент, акціонерне товариство, система стандартів корпоративного управління, корпоративное управление, генезис, корпоративные отношения, менеджмент, акционерное общество, система стандартов корпоративного управления, corporate management, genesis, corporate relations, management, joint-stock company, system of corporate management standards

Бібліографічний опис

Ковальова, О. П. Генезис та реалiї корпоративного управлiння в Українi / Ковальова О. П. // Економiка трансп. комплексу : зб. наук. пр. / М-во освiти i науки України, Харків. нац. автомоб.-дор. ун-т ; редкол.: О. М. Криворучко (вiдп. ред.) та iн. – Харкiв, 2018. – Вип. 32. – С. 64–74.

Зібрання