Формування багаторівневої моделі логістичної системи

Вантажиться...
Thumbnail Image

Дата

2019

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Харківський національний автомобільно-дорожній університет

Анотація

У статті розглядаються сруктура та види логістичних систем з точки зору системного підходу. Дослідження формування логістичних систем є важливим як в теоретичному, так і в практичному відношенні. Метою дослідження є вдосконалення теоретичних засад формування багаторівневої моделі логістичної системи на основі концепції моделювання життєздатних систем. Запропоновано модель логістичної системи на базі методичного апарату кібернетичного моделювання життєздатних систем. Модель логістичної сис-теми представлено у вигляді суб’єкта (метасистеми) та об’єкта управління (операційно-го елемента), який запропонований у вигляді ланок-елементів логістичної системи. Це до-зволяє координувати матеріальні та інші потоки в логістичній системі, забезпечити життєздатні засоби розвитку та підтримки довгострокових ділових відносин, отримувати синергетичний ефект від взаємодії між ланками системи. Потоки в цій системі формуються в логістичний ланцюг, який у найзагальнішому випадку об’єднує виробника, по-середників, перевізників та споживача. На основі структурно-рівневого та метасистем-ного підходів визначені основні рівні та структура логістичної системи. Для формування багаторівневої моделі логістичної системи запропоновано використовувати критерій диференціації рівнів, який дозволяє відповідно до метасистемного підходувиділити п’ять рівнів логістичної системи – елементний, компонентний, субсистемний, системний, ме-тасистемний. Багаторівнева модель інтегрованої логістичної системи вимагає об’єднання різних функціональних областей та їх учасників на всіх рівнях у межах єдиної логістичної системи з метою її оптимізації та може застосовуватися для будь-яких підп-риємств і організацій. Запропоновані теоретичні основи дозволяють узгоджувати такі об’єкти управління в логістичній системі, як взаємодія учасників ланцюга, логістичні функції, бізнес-процеси та створювати їх певну структуру, визначати рівні інтеграції.

Опис

Ключові слова

логістика, логістична система, логістичний ланцюг, логістична ланка, система управління, життєздатна система, багаторівнева модель, логистика, логистическая система, логистическая цепь, логистическая звено, система управления, жизнеспособная система, многоуровневая модель, logistics, logistic system, logistics chain, logistic link, control system, viable system, multilevel model

Бібліографічний опис

Федотова, I. В. Формування багаторiвневої моделi логiстичної системи / Федотова I. В. // Економiка трансп. комплексу : зб. наук. пр. / М-во освiти i науки України, Харків. нац. автомоб.-дор. ун-т ; редкол.: О. М. Криворучко (гол. ред.) та iн. – Харкiв, 2019. – Вип. 33. – С. 5–30.

Зібрання