Значення кадрового забезпечення для попередження дисфункціональності наглядових рад підприємств

Вантажиться...
Thumbnail Image

Дата

2019

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Харківський національний автомобільно-дорожній університет

Анотація

Ефективне кадрове забезпечення членів наглядових рад дасть змогу попередити їх дисфункціональність та захистити від потенційних некомпетентних рішень, які негативно вплинуть на фінансовий результат та інвестиційно – привабливий імідж підприємства. В зв’язку з цим актуальним є визначення кадрових аспектів з метою попередження дисфункціональності наглядових рад. Метою дослідження є виділення ознак дисфункціональності наглядових рад та ви-значення значення кадрового забезпечення членів наглядових рад для попередження неефе-ктивності діяльності та прийняття не стратегічно зважених рішень, які деструкційно вливають на результативність діяльності підприємства. Методика дослідження: для досягнення поставленої мети у роботі були викорис-тані загальнонаукові і спеціальні методи і прийоми дослідження: теоретичного узагаль-нення, аналізу і синтезу; системного і комплексного підходу; монографічний; абстрактно-логічний. Результатом наукової роботи є теоретичне узагальнення ознак дисфункціона-льності наглядових рад та дефініції «кадрове забезпечення», яке включає в себе ланцюг «пошук» – «відбір» – «залучення». Обґрунтовано значення кадрового забезпечення та сфо-рмовано концепцію щодо необхідності формування та використання профілю компетен-цій, при пошуку кандидатів у члени наглядових рад для попередження прийняття не стратегічно зважених рішень, які деструкційно вливають на результативність діяльно-сті підприємства. Наукова новизна: обґрунтовано вагомість кадрового забезпечення для проведення заходів пошуку кандидатів наглядових рад підприємств як попередження щодо їх дисфун-кціональності. Доведено, що людський фактор є досить вагомим елементом корпоратив-ного управління підприємств, компетенціям якого раніше не приділяли достатньої уваги. Практична значущість дослідження полягає в розробці матриці компетенцій для канди-датів у члени наглядової ради підприємства у процесі, яка є затребуваною необхідністю у ланцюгу кадрового забезпечення «пошук» – «відбір» – «залучення», що знизить ймовірність появи дисфункціональності наглядових рад.

Опис

Ключові слова

кадрове забезпечення, наглядова рада, компетенції, корпоративне управління, дисфункціональність, підприємство, staffing, supervisory board, competences, corporate management, dysfunctionality, enterprise, кадровое обеспечение, наблюдательный совет, компетенции, корпоративное управление, предприятие, дисфункциональность

Бібліографічний опис

Ковальова, О. П. Значення кадрового забезпечення для попередження дисфункціональності наглядових рад підприємств / Ковальова О. П. // Економiка трансп. комплексу : зб. наук. пр. / М-во освiти i науки України, Харків. нац. автомоб.-дор. ун-т ; редкол.: В. Г. Шинкаренко (гол. ред.) та iн. – Харкiв, 2019. – Вип. 34. – С. 86–98.

Зібрання