Комплексна оцінка ефективності контролю персоналу підприємства

Вантажиться...
Thumbnail Image

Дата

2019

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Харківський національний автомобільно-дорожній університет

Анотація

Функція контролю дозволяє забезпечувати досягнення поставлених цілей організацією. Це витратна функція, тому питання оцінки ефективності контролю є актуальними. Категорія ефективності є комплексною і багатогранною, цим пояснюється вплив на ефективність контролю багатьох факторів. Незважаючи на активність дискусії щодо ефективності контролю, досі мало уваги приділяється методиці її оцінки. Метою статті є розробка методики оцінки ефективності контролю персоналу підприємства. Для розробки вищеозначеної методики оцінки були використані методи шкалюван-ня для надання кількісної оцінки якісним показникам і переводу показників до порівняльного вигляду; аналізу ієрархій для визначення значущості критеріїв оцінки ефективності конт-ролю персоналу підприємства; методи порівняння і експертного опитування для порівнян-ня значущості різних критеріїв між собою; метод радара для визначення комплексної оці-нки і побудови цільової і фактичної моделі ефективності контролю персоналу підприємства. У статті отримала подальший розвиток методика оцінки ефективності контролю, яка на відміну від існуючих має комплексний характер і враховує специфіку роботи різних груп персоналу автотранспортного підприємства: персоналу апарату управління, водіїв і ремонтних робочих. Отримана методика дозволяє підприємствам підвищити рівень ефективності сво-єї діяльності, прибуток і конкурентоздатність за рахунок оптимізації функції контролю і підвищення її дієвості, виявити найбільш слабкі місця в існуючій системі контролю і роз-робити заходи для їх удосконалення. Отримані результати, що полягають в розробці методики оцінки ефективності контролю персоналу підприємства дозволяють здійснювати подальші дослідження пи-тань оцінки ефективності контролю робіт, що виконуються на підприємстві і визначен-ня тих з них, які негативно впливають на ефективність контролю.

Опис

Ключові слова

ефективність контролю, модель ефективності контролю, метод аналізу ієрархій, метод радара, критерії ефективності контролю, control efficiency, control efficiency model, method of hierarchy analysis, radar method, control effectiveness criteria, эффективность контроля, модель эффективности контроля, метод анализа иерархий, метод радара, критерии эффективности контроля

Бібліографічний опис

Ачкасова, Л. М. Комплексна оцінка ефективності контролю персоналу підпри-ємства / Ачкасова Л. М. // Економiка трансп. комплексу : зб. наук. пр. / М-во освiти i науки України, Харків. нац. автомоб.-дор. ун-т ; редкол.: В. Г. Шинкаренко (гол. ред.) та iн. – Харкiв, 2019. – Вип. 34. – С. 142–155.

Зібрання