Магістерські роботи

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 17 з 17
  • Документ
    Альтернативні шляхи поводження з твердими побутовими відходами в Харківській області
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Іванова, Вікторія Володимирівна
    В роботи проведено аналіз нормативно-правової документації та системи поводження з ТПВ в Україні, проаналізовано обсяги формування побутових відходів у м. Харків, розглянуто методи енергетичної переробки ТПВ, а також альтернативні шляхи поводження з ТПВ м. Харкова через відсортування небезпечних відходів і механіко-біологічної обробки.
  • Документ
    Оцінка впливу на довкілля шліфувально-складального цеху №2 ПАТ „Харківський підшипниковий завод” та розробка заходів щодо його зменшення
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Соловйова, Тетяна Іванівна
    Була дана характеристика технології виробництва і технологічного устаткування. У роботі приведені перелік і параметри забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферне повітря. Проаналізована ефективність водопостачання та водовідведення, проведений аналіз утилізації відходів виробництва. У даній роботі був проведений аналіз доцільності розсіювання забруднюючих речовин від джерел викидів, обґрунтовані розміри його санітарно-захисної зони.
  • Документ
    Оцінка ефективності впровадження ресурсозберігаючих проєктів при виробництві асфальтобетонних сумішей
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Дробот, Карина Юріївна
    В роботі проведено аналіз сутності процесу ресурсозбереження, розглянуто проблеми використання ресурсного потенціалу в дорожньо-будівельній галузі та оцінено ефективність впровадження ресурсозберігаючих проєктів в дорожньо-будівельній галузі.
  • Документ
    Дослідження викидів оксидів азоту транспортними потоками на урбанізованих територіях
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Горенко, Юлія Володимирівна
    В роботі наведено аналіз впливу автотранспорту на атмосферне повітря міста, проведено розрахунок викидів оксидів азоту двигунами внутрішнього згоряння автомобілів при русі в транспортному потоці на досліджуваній ділянці вулиці, проаналізовано заходи щодо зниження інгредієнтного забруднення на примагістральній території та в салоні автомобіля, запропоновано використання на досліджуваній ділянці бордюрів, які виготовлені з додаванням діоксиду титану, а для індивідуального захисту водія та пасажирів транспортних засобів пропонується використання вугільних фільтрів в системі вентиляції салону автомобіля, також в роботі було розроблено технологію виготовлення дорожніх бордюрів з застосуванням фотокаталітичного бетону та проведено розрахунок щодо собівартості бордюрів на досліджуваній ділянці вулиці.
  • Документ
    Методичні підходи до формування екологічної мережі (на прикладі Дніпропетровської області)
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023) Грішутін, Іван Ігорович
    Характеризовано історію розвитку і сутність поняття «екологічні мережі», досліджені структурні елементи екологічної мережі, розглянуті склад і функціональні зони природоохоронних територій, обґрунтовано необхідність створення ландшафтного заказника Домоткань-Самотканський, як природного ядра екомережі Дніпропетровської області, на прикладі балки Широка.
  • Документ
    Оцінка екологічних наслідків від белігеративного впливу на ДП «Охтирське лісове господарство»
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022) Сосновський, Сергій Євгенійович
    Об’єкт дослідження екологічні наслідки белігеративного впливу на діяльність ДП «Охтирське лісове господарство». Мета роботи – визначити наслідки белігеративного впливу на діяльність ДП «Охтирське лісове господарство» та навколишнє середовище, запропонувати заходи щодо зменшення цих наслідків шляхом впровадження організаційного механізму відновлення лісового фонду. Метод дослідження аналітично-розрахунковий. В даній кваліфікаційній роботі розглядається ДП "Охтирське лісове господарство". Підприємство знаходить у місті Охтирка Сумської області. В ході виконання кваліфікаційної роботи надана характеристика району розміщення, основних кліматичних характеристик. Оцінено екологічний стан компонентів навколишнього середовища. Приведені відомості про підприємство, охарактеризоване технологічне обладнання. Виходячи з цього, було оцінено белігеративний вплив на підприємство та компоненти навколишнього середовища. В результаті виявлення негативного впливу, були запропоновані певні природоохоронні заходи, які спрямовані на зменшення впливу на довкілля.
  • Документ
    Оцінка обсягів накопичення ресурсно-цінних сировинних компонентів твердих побутових відходів у м. Полтава
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022) Обозна, Дана Андріївна
    Об’єкт дослідження – процес сортування ресурсно-цінних компонентів з загальної маси твердих побутових відходів. Предмет дослідження – обсяги відсортованих ресурсно-цінних компонентів ТПВ. Мета роботи - визначення обсягів невідсортованих ресурсно-цінних компонентів ТПВ та їх вартості як вторинної сировини, розробка механізму їх роздільного збирання шляхом впровадження у м. Полтава контейнерних майданчиків. Метод дослідження – аналітично-розрахунковий метод. В роботи проведено аналіз нормативно-правової бази та системи поводження з ТПВ в Україні, проаналізовано обсяги формування побутових відходів у м. Полтава, сформовано організаційний механізм роздільного збору ресурсно-цінних компонентів ТПВ та визначено обсяги ресурсно цінних компонентів і сума їх реалізації в якості вторинних ресурсів
  • Документ
    Дослідження запиленості рудничної атмосфери при комбайновому видобутку кам’яної солі в умовах рудників.
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022) Треус, Ірина Сергіївна
    Об’єкт дослідження – ДП «Артемсіль» Предмет дослідження – видобуток кам’яної солі – запилення рудничної атмосфери Мета роботи – дослідження запиленості рудничної атмосфери при комбайновому видобутку кам’яної солі в умовах рудників. та розробка заходів щодо покращення санітарно-гігієнічних умов праці робітників. Метод дослідження – розрахунково-експериментальний метод. В роботі проведений огляд засобів боротьби з запиленістю, виконані розрахунки пилоутворення під час видобутку кам’яної солі. Розраховано матеріальний баланс етапів очищення повітря від соляного пилу, визначені показники якості повітря у глухому забої. Описані засоби охорони праці та розраховано вентиляцію тупикового вибою. Розроблені заходи щодо охорони навколишнього середовища. У роботі виконано розрахунки економічного ефекту від пропонованої системи знепилювання
  • Документ
    Оцінка екосистемних послуг як основа реалізації державної кліматичної політики
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022) Оковита, Яна Сергіївна
    Об’єкт дослідження – процес вдосконалення процедури реалізації державної кліматичної політики України. Предмет дослідження – рівень забезпеченості екосистемними послугами. Мета роботи – вдосконалення державної кліматичної політики України застосуванням процедури оцінки екосистемних послуг для підвищення ефективності її реалізації та досягнення цілей сталого розвитку. Методи дослідження – аналітичний, розрахунковий. Зміна клімату – одна з найголовніших проблем нашого часу, яка впливає на всі складові середовища існування людини. Тому кожна країна повинна робити свій внесок для мінімізації наслідків кліматичних змін. Для вдосконалення процедури реалізації державної кліматичної політики шляхом застосування оцінки екосистемних послуг було обрано два модельних об’єкти – Івано-Франківську та Одеську області України. Проаналізовано екосистеми досліджуваних регіонів та їх екосистемні послуги, проведено розрахунок їх вартісної оцінки. Оцінено їх кліматорегулюючі послуги, а саме здатність поглинати вуглекислий газ та виділяти кисень. На основі проаналізованих даних та проведених розрахунків було запропоновано інструменти щодо інтеграції оцінки екосистемних послуг у державну кліматичну політику.
  • Документ
    Комплексна магістерська робота: «Підвищення екологічності транспорту в умовах функціонування мегаполісів з урахуванням ландшафтних можливостей». Ч. 2 «Актуальність переходу на сучасні гібридні судна річкового флоту України з урахуванням попиту Нідерландів»
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022) Федоренко, Ілля Олексійович
    Обє’кт дослідження – стан екологічного регулювання у транспортної сфері України. Предмет дослідження – модернізація та перехід на гібридні судна річкового транспорту з урахуванням попиту Нідерландів. Мета роботи – теоретичне обґрунтування актуальності переходу на сучасні гібридні судна річкового флоту України з можливістю використання для громадських перевезень з урахуванням попиту Нідерландів. Метод дослідження – загальнонауковий, теоретичний, емпіричний та спеціальний В роботі проведений аналіз особливостей функціонування громадського транспорту та екологічної ситуації в межах України; розвиток альтернативної міської транспортної інфраструктури; можливість переходу на сучасні гібридні судна річкового флоту України ( з урахуванням попиту Нідерландів). За допомогою емпіричних та спеціальних методів досліджень визначено основні характерні особливості альтернативної транспортної інфраструктури. Розробленні рекомендації із вдосконалення річкового флоту, модернізації та переходу на гібридні судна річкового транспорту з урахуванням попиту Нідерландів, зокрема в межах мегаполісів України та аналіз отриманих даних.
  • Документ
    Комплексна магістерська робота: «Підвищення екологічності транспорту в умовах функціонування мегаполісів з урахуванням ландшафтних можливостей». Ч.1 «Аналіз нормативно-правового підґрунтя для впровадження зелених технологій на річковому транспорті»
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022) Єгорова, Наталія Євгеніївна
    Об’єкт дослідження – річковий транспорт України. Предмет дослідження – чинники впливу річкового транспорту на екологічну безпеку довкілля. Мета роботи – аналіз європейського досвіду моделей розвитку транспортної інфраструктури, розроблення рекомендацій щодо вирішення проблем аналізу нормативно-правового підґрунтя для впровадження зелених технологій на річковому транспорті та його впливу на якість міського середовища і здоров'я населення. Метод дослідження – загальнонауковий, теоретичний, емпіричний та спеціальний. В роботі проведений аналіз нормативно-правового підґрунтя щодо перспективних напрямків впровадження зелених технологій на річковому транспорті, вплив річкового транспорту на довкілля в межах України, та визначення сучасного стану забруднення здійснювались за допомогою загальнонаукових, теоретичних методів досліджень. За допомогою емпіричних методів та спеціальних методів досліджень визначено основні критерії розвитку альтернативних транспортних перевезень. Розробленні рекомендацій із вдосконалення річкового транспорту, модернізації та впровадження зелених технологій на річковому транспорті, зокрема в межах мегаполісів України та аналіз отриманих даних.
  • Документ
    Екологічно-економічна оцінка ефективності використання відходів в аграрному секторі
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022) Кот, Анна Григорівна
    Об’єктом дослідження є сукупність процесів і явищ, що супроводжують формування економічних, екологічних та енергетичних засад виробництва біопалива з сільськогосподарської біомаси. Предметом дослідження є теоретико-методологічні та практичні засади формування механізмів виробництва біопалива з сільськогосподарської біомаси. Методи дослідження. Теоретико-методологічною основою наукового дослідження є системний підхід, а також базові положення сучасної економічної теорії, теорії управління, соціально-економічної, сталого розвитку та регіональної економіки, законодавчої та нормативно-правової діяльності, які дозволяють комплексно оцінити організаційно-економічні аспекти взаємовідносин у сфері виробництва біопалива. На сучасному етапі розвитку економіки України, який характеризується підвищенням енергетичної незалежності та диверсифікацією джерел паливно енергетичних ресурсів, велика увага приділяється розвитку біоенергетичного потенціалу в аграрному секторі. Потужний потенціал природної сировини, що характеризується масовим виробництвом сільськогосподарської продукції, а також відходами, може бути оцінений не тільки з точки зору задоволення харчових потреб населення країни та експортного потенціалу, але й як потужний ресурс для виробництва біоенергії.
  • Документ
    Оцінка ефектовності реконструкції полігону твердих побутових відходів як елемента природно-технегенної системи
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021) Прокопенко, Наталія Вікторівна
    Об’єкт дослідження – забруднення атмосферного повітря, водних об’єктів та грунтів емісіями забруднюючих речовин полігона твердих побутових відходів. Предмет дослідження – система очистки біогазових викидів на полігоні, що було рекультивовано, система очистки фільтрату полігону, вплив полігону, що було реконструйовано, на стан здоров’я населення. Мета роботи – оцінка впливу полігону твердих побутових відходів, що було реконструйовано, на навколишнє середовище та розробка заходів щодо зменшення негативного впливу. Метод дослідження – аналіз нормативних документів, літературних джерел, розрахунковий. В роботі проведено аналіз особливостей впливу полігонів твердих побутових відходів на різних етапах життєвого циклу на навколишнє середовище. Проведено розрахунок викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря при проведенні реконструкційних заходів, проаналізовано склад фільтрату. Запропоновано утилізовувати біогаз на рекультивованій карті полігону за допомогою сорбційного фільтру, очищувати фільтрат за допомогою методів фільтрації та зворотного осмосу. Розраховано величину не канцерогенного впливу на здоров’я населення при реконструкції полігона.
  • Документ
    Екологічна оцінка якісного стану водойм в умовах впливу промислово-міської агломерації
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021) Нестеров, Георгій Дмитрович
    Об᾽єкт роботи - бaсейн р. Немишля. Метa роботи – розробкa зaходiв щодо полiпшення основних екологiчних покaзникiв стaну нaвколишнього середовищa в бaсейнi р. Немишля. Метод дослiдження – розрaхунковi методи оцiнки стaну компонентiв нaвколишнього середовищa. В квaлiфiкaцiйнiй роботi проaнaлiзовaно лiтерaтурнi мaтерiaли щодо особливостей водообмiну в умовaх промислово–мiської aгломерaцiї м. Хaрковa. Дaнa хaрaктеристикa природних клiмaтичних, гiдрогеологiчних тa грунтово-рослинних хaрaктеристик дiлянки, що дослiджено. Зроблено оцiнку екологiчного стaну територiї бaсейну р. Немишля тa проведено розрaхунки середнiх тa фонових покaзникiв. Охaрaктеризовaно техногеннi склaдовi тa основнi джерелa впливу нa бaсейн р. Немишля, тaкож нaведено розрaхунки цих впливiв. Розглянуто основнi причини пiдтоплення нa дослiджувaнiй дiлянцi тa виконaно кiлькiсну оцiнку цього явищa. Нa основi виконaних розрaхункiв зaпропоновaнi зaходи щодо зменшення негaтивних впливiв нa екологiчний стaн бaсейну р. Немишля.
  • Документ
    Оцінка автотранспортного навантаження на урбоекосистему міста Харків
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021) Єніна, Єлізавета Анатоліївна
    Об’єкт дослідження: процес хімічного та акустичного забруднення атмосферного повітря. Предмет дослідження – вплив автотранспортних потоків на якість атмосферного повітря в умовах урбанізованої території. Мета роботи – визначення ступеня екологічного впливу автомобільного транспорту на якість атмосферного повітря сельбищної зони урбанізованої території. Метод дослідження – розрахунковий. Проблема забруднення атмосферного повітря урбанізованих територій викидами автомобільного транспорту буде ще тривалий час залишатися актуальною, так як вплив руху автомобілів по автомагістралях несе негативний вплив на велику площу, під впливом якої знаходиться велика кількість людей. Для дослідження рівня екологічного впливу на якість атмосферного повітря урбанізованих територій було обрано ділянка вулиці з двома перехрестями міста Харків з одним з найбільших показників інтенсивності руху автотранспорту. Проведено опитування мешканців, які проживають та працюють у зоні впливу автомобільної ділянки, щодо оцінки впливу на компоненти навколишнього середовища. Були проведені розрахунки ступеня розсіювання забруднюючих речовин на визначених дистанціях, де починається розташовуватись житлова забудова. Також було проведено оцінку акустичного забруднення атмосферного повітря. На основі даних отриманих під час розрахунків були запропоновані природоохоронні рекомендації.
  • Документ
    Захист природних водойм від евтрофікації, спричиненою скидом стічних вод
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021) Мовчан, Карина Володимирівна
    Об’єкт дослідження – р.Уди на ділянці після скиду стічних вод з Харківських міських очисних споруд водовідведення № 2. Предмет дослідження – показників евтрофікації р.Уди на ділянці після скиду стічних вод з Харківських міських очисних споруд водовідведення № 2. Мета роботи – визначення рівня евтрофікації р.Уди на ділянці після скиду стічних вод з Харківських міських очисних споруд водовідведення № 2 за хімічними та біоіндикаційними показниками. Метод дослідження – теоретичний аналіз даних науковотехнічної літератури, узагальнення та аналіз для добору представницьких показників евтрофікації водойм, практичні визначення хімічних та біоіндикаційних показників евтрофікації р.Уди на ділянці після скиду стічних вод з Харківських міських очисних споруд водовідведення № 2. Проаналізовано екологічну небезпеку скиду стічних вод у природні водойми щодо спричиння їх евтрофікації. Розглянуто антропогене навантаження, що спричиняє евтрофікацію природних водойм, та шляхи вирішення проблеми. Визначено показники роботи Харківських міських очисних споруд водовідведення № 2 та ефективності очистки стічних вод. Практично досліджено хімічні та біоіндикаційні (за прибережною рослинністю та гідробіонтами) показники евтрофікації р.Уди на ділянці після скиду стічних вод з Харківських міських очисних споруд водовідведення № 2 -й показало що, досліджувану ділянку можна охарактеризувати як евтрофовану.
  • Документ
    Оцінка ризику для здоров'я населення від забруднення атмосферного повітря (на прикладі локомотивного депо "Основа")
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021) Слобожанюк, Владислав Сергійович
    Об’єкт дослідження – процес формування ризику для здоров’я населення Предмет дослідження – оцінка ризику для здоров’я населення від забруднення атмосферного повітря. Мета роботи – оцінка рівня ризику для здоров’я населення, що формується під впливом підприємства залізничного транспорту для покращення екологічних умов проживання населення. Метод дослідження – розрахунковий на основі нормативних документів.Забруднення атмосферного повітря є одним із найважливіших елементів оцінки комфортності середовища проживання людини, що спричиняє шкідливий вплив на її здоров’я. На сьогодні ризики для здоров`я від забруднення повітря не викликають сумніву і ,зараз, атмосферне повітря вже не є гарантом здорової життєдіяльності. Для оцінки ризику для здоров’я населення від забруднення атмосферного повітря було обрано локомотивне депо «Основа» – типове підприємство залізничного транспорту, що характеризується низкою небезпечних технологічних процесів, що формують негативний вплив на здоров’я населення внаслідок свого функціонування. Було проведено аналіз залізничного транспорту як джерела негативного впливу на атмосферне повітря, було проаналізовано підприємство як джерело забруднення атмосферного повітря, було оцінено рівень впливу досліджуваного підприємства на атмосферне повітря в зоні розташування. Після оцінки рівня впливу було проведено оцінку ризику для здоров’я населення від забруднення атмосферного повітря у зоні розташування досліджуваного підприємства та надано рекомендації щодо зменшення ризику для здоров’я населення.