Розробка методики усунення нестаціонарності вихідних сигналів вимірювальних каналів з використанням емпіричної модової декомпозиції

Вантажиться...
Thumbnail Image

Дата

2021

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Харківський національний автомобільно-дорожній університет

Анотація

Об’єктом роботи є вихідні сигнали вимірювальних каналів. Мета роботи – розробити методику усунення нестаціонарності вихідних сигналів вимірювальних каналів з використанням емпіричної модової декомпозиції. Аналіз нестаціонарних процесів на сьогоднішній день є дуже складною проблемою, як в метрології, так і у інших сферах науки. На відміну від стаціонарних процесів, нестаціонарні мають змінні із плином часу такі характеристики, як математичне сподівання та дисперсію, через що практично неможливо передбачити подальший характер зміни сигналу. Розроблено методику усунення нестаціонарності методики усунення нестаціонарності вихідних сигналів вимірювальних каналів шляхом розкладання початкового сигналу на деяку кількість емпіричних мод, які є частиною перетворення Гільберта-Хуанга для нестаціонарних процесів. Також було розроблено програму, що оцінює стаціонарність процесу за допомогою параметричних і непараметричних методів в залежності від закону розподілення випадкової величини. Розроблена методика може бути корисною у будь якій сфері від діагностики мостових споруд і аналізу вібраційних характеристик автотранспорту до аналізу і прогнозування економічних показників.

Опис

Ключові слова

емпірична модова декомпозиція, оцінка стаціонарності, усунення нестаціонарності, нестаціонарний процес

Бібліографічний опис

Олійник, А. В. Розробка методики усунення нестаціонарності вихідних сигналів вимірювальних каналів з використанням емпіричної модової декомпозиції : дипломна робота ... бакалавра : 152 Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка / Олійник Андрій Віталійович. – Харків : ХНАДУ, 2021. – 55 с.