Модернізація мостового крана загального призначення вантажопідйомністю 40/8 т - Рибалко, Сергій Іванович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Метою кваліфікаційної роботи є модернізація існуючого мостового крана з метою розширення його функціональних можливостей та збирання металобрухту. У процесі дослідження використано методи технічного аналізу, інженерних розрахунків і порівняльної оцінки конструктивних рішень. У зв’язку зі зміною умов експлуатації та переведенням обладнання до категорії ливарних кранів передбачено встановлення додаткових гальмівних пристроїв на механізмах головного та допоміжного підйому, що дозволяє підвищити рівень безпеки під час роботи з розплавленим металом. Крім того, запропоновано оснащення крана електромагнітним вантажозахоплювальним пристроєм для механізації процесів збирання металобрухту та його подачі до плавильних агрегатів.
Keywords: електромагніт; навантаження; механізми; вантаж; економічна ефективність; охорона праці