Розв’язання задачі ідентифікації технологічного об’єкта - Біньковська, А. Б.; Кононихін, О. С.; Александровська, Ю. О.; Binkovska, Anzhela; Kononykhin, Oleksandr; Aleksandrovska, Yuliia (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
У роботі розглянуто методи ідентифікації, що впроваджуються в оцінюванні відповідності складних моделей реальним об’єктам. Проведено порівняльний аналіз методів. Як приклад розглянуто ідентифікацію моделі двигуна, виконану методом найменших квадратів. У роботі отримано експериментальні показники про залежність частоти обертання двигуна на холостому ходу від струму збурення та розв’язано задачу ідентифікації за допомогою пакету MATLAB+Simulink. Дослідження показали, що ідентифікація моделі може бути виконана за допомогою пакету MATLAB+Simulink. Результати досліджень, досягнуті на моделі, різняться від експериментальних показників не більш ніж на 4 %.
Solving the problem of technological object identification
Keywords: модель; технологічний об’єкт; метод найменших квадратів; ідентифікація; електричний двигун; model; technological object; least squares method; identification; electric motor; 004.9; 10.30977/BUL.2219-5548.2024.107.0.7