Директ-костинг як інструмент контролінгу в інформаційно-аналітичному забезпеченні управління прибутком промислового підприємства - Шулла, Р. С.; Попик, М. М.; Shulla, Roman; Popyk, Mariana (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
В сучасних умовах господарювання необхідною є комплексна методологія та інструментарій, які б допомогли модернізувати організаційну та інформаційну структуру підприємства. В якості такого інструменту в практиці діяльності зарубіжних підприємств широко використовується контролінг. Контролінг – це економічне явище, породжене, насамперед, практикою бізнесу в німецькомовних країнах. Це в свою чергу зумовлює наявність в економічній науці альтернативних концепцій контролінгу, на одну з яких, а саме –інформаційну, спираються автори в даній статті. Метою даної статті є удосконалення інструментальної компоненти контролінгу на основі її адаптації до технологічних особливостей підприємств лісопильного виробництва. При цьому в якості основного інструменту контролінгу, на якому сконцентрована увага даної статті, виступає система «директ-костингу». Для цілей розмежування затрат на постійну та змінну складові запропоновано авторську концепцію затратоутворюючих факторів підприємств лісопильного виробництва. Виявлено, що технологічний процес на цих підприємствах має комплексний характер, тобто, характеризується аналітичним типом матеріальних потоків. Це, в свою чергу, зумовлює те, що в якості чинника (затратоутворюючого фактору) маржинальних затрат та маржинального прибутку не може виступати обсяг виробництва в розрізі окремих видів продукції. Таким чинником затрат може виступати тільки такий показник як об’єм пиловочної сировини відповідної розмірно - якісної групи, розкроєної однією із альтернативних схем розкрою. Для досягнення мети в статті були використані такі наукові методи: метод індукції та дедукції, системний підхід, економіко-математичне моделювання. Запропоновані наукові розробки дозволять менеджменту лісопильних підприємств приймати оптимальні з точки зору максимізації фінансових результатів управлінські рішення в процесі формування їх виробничо-збутової програми на плановий період.
Direct-costing as an instrument of controlling in informational and analytical support of profit at industrial enterprises
Keywords: контролінг; директ - костинг; комплексне виробництво; управління прибутком; інформаційна система; система затратоутворюючих факторів; постійні та змінні затрати; controlling; direct costing; complex production; profit management; information system; the system of factors that create costs; fixed and variable costs; 65.012.2: 338.26