Розробка автогрейдера з додатковими технологічними функціями - Дрогін, Сергій Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – додаткове робоче обладнання автогрейдера. Мета роботи – підвищення показників ефективності автогрейдера шляхом встановлення на ньому замість бульдозерного відвалу фронтального ківша. Виконано науково-технічний огляд конструкцій додаткового технологічного обладнання автогрейдерів. У кваліфікаційній роботі здійснена модернізація додаткового робочого обладнання автогрейдера середнього класу, що дало поліпшення експлуатаційних показників машини. Для здійснення цієї задачі автогрейдер обладнується фронтальним ківшем та розпушувачем. Виконані розробки дозволили підвищити річну продуктивність автогрейдера завдяки збільшенню номенклатури виконуваних технологічних операцій. Виконано розрахунок і проектування основних вузлів та деталей додаткового робочого обладнання. У кваліфікаційній роботі зроблена оцінка економічної ефективності получених рішень, а також розглянуто питання безпечної роботи розробленого автогрейдера. .
Keywords: автогрейдер; робоче обладнання; фронтальний ківш; гідропривід; розпушувач