Розробка універсального зарядного пристрою для електромобілів на основі Buck-Boost перетворювача - Пономарьов, Юрій Дмитрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Мета роботи – розробка універсального зарядного пристрою для електромобілів на основі Buck-Boost перетворювача з покращеними показниками стабільності та енергоефективності. Об’єкт дослідження – процеси заряджання акумуляторних батарей електромобілів із використанням імпульсних перетворювачів напруги. Предмет дослідження – принципи побудови та алгоритми керування зарядним пристроєм на основі Buck-Boost перетворювача. Завдання дослідження: - аналіз сучасних зарядних пристроїв для електромобілів; - дослідження принципу роботи Buck-Boost перетворювача; - розробка алгоритму функціонування пристрою; - побудова структурної та принципової схем; - розрахунок основних параметрів елементів схеми; - оцінка енергоефективності та стабільності роботи; - аналіз питань безпеки та охорони праці. У кваліфікаційній роботі запропоновано універсальний зарядний пристрій для електромобілів на основі Buck-Boost перетворювача, що забезпечує стабілізацію напруги і струму, високу енергоефективність та можливість адаптації до різних типів акумуляторних батарей.
Keywords: зарядний пристрій; buck-boost перетворювач; електромобіль; акумуляторна батарея; DC/DC конвертор; система керування; драйвер