Конкурентоспроможність автотранспортних підприємств як економічна категорія - Козіна, К. Г. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
Транспортний комплекс є важливою складовою у структурі економіки України. Ефективне функціонування державної транспортної системи та включення її в світову транспортну мережу відіграє визначальну роль в економічному розвитку країни, формуючи внутрішній ринок, посилюючи транскордонні зв’язки України з зовнішнім світом. Метою статті є дослідження конкурентоспроможності автотранспортного підприємства як економічної категорії. Підвищення жорсткості методів та форм прояву конкуренції, прискорення темпів змін параметрів ринку викликали об’єктивну необхідність удосконалення на українських автотранспортних підприємствах підходів до управління їх конкурентоспроможністю. Предметом дослідження є конкурентоспроможність автотранспортного підприємства. Основними методами дослідження є метод аналізу, синтезу, порівняння, метод систематизації. Метод аналізу та порівняння використовуються при розгляді понять міжнародна конкурентоспроможність автотранспортного підприємства (АТП) та конкурентоспроможність АТП на ринку міжнародних перевезень, метод синтезу – при визначені особливостей управління конкурентоспроможністю підприємства, метод систематизації – для виявлення цілей та принципів управління конкурентоспроможністю АТП на міжнародному ринку. В процесі написання роботи отримані наукові й практичні результати: уточнена сутність та характерні ознаки поняття конкурентоспроможності автотранспортного підприємства; визначена та обґрунтована співставність понять міжнародна конкурентоспроможність АТП і конкурентоспроможність АТП на ринку міжнародних перевезень, цілей їх управління. Конкурентоспроможність АТП – це системна здатність АТП доцільно використовувати свої конкурентні переваги на конкретному ринку, що забезпечує задоволення платоспроможного попиту споживачів з максимально корисним ефектом, продуктивне функціонування підприємства порівняно з конкурентами та його усталений розвиток. Конкурентоспроможності АТП характеризується подвійністю: з одного боку відображає продуктивність та ефективність економічного суб’єкта відносно конкурентів, з іншого – і продуктивність і ефективність АТП залежать від характеру і сили його конкурентної позиції та здатності реалізовувати свої конкурентні переваги. Поняття міжнародної конкурентоспроможності АТП можна характеризувати як узагальнююче, а конкурентоспроможність АТП на ринку міжнародних перевезень – як конкретизуюче. Міжнародна конкурентоспроможності АТП порівняно з конкурентоспроможністю АТП на ринку міжнародних перевезень має більш широкі масштаби та цілі управління.
Keywords: транспортний комплекс; конкурентоспроможність АТП; конкурентоздатність АТП; міжнародна конкурентоспроможність АТП; конкурентоспроможність АТП на ринку міжнародних перевезень; управління конкурентоспроможністю АТП; 656.078.89