Питання неврегульованості правових аспектів щодо природоохоронних територій України - Цапко, Наталія Сергіївна; Tsapko, Nataliia (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2025)
У статті розглянуто проблему правової неврегульованості, що стосується природно-заповідних територій України. Проаналізовано чинну законодавчу базу, зокрема Закон України «Про природно-заповідний фонд України», підзаконні акти Кабінету Міністрів та нормативні документи Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів. Виявлено прогалини у процедурі кадастрової ідентифікації об’єктів, неузгодженість між земельним та природоохоронним кадастрами, а також колізії з нормами земельного, лісового та містобудівного законодавства. Окрему увагу приділено проблемам цифровізації кадастрових даних, відновленню меж та інтеграції інформаційних систем. Запропоновано напрями вдосконалення правового забезпечення у сфері управління територіями природно-заповідного фонду.
The issue of unregulated legal aspects concerning nature conservation areas in Ukraine
Keywords: природно-заповідний фонд; правова неврегульованість; земельний кадастр; охорона довкілля; nature reserve fund; legal uncertainty; land cadastre; environmental protection; 10.37772/978-617-7806-65-2