Розробка автономної зарядної інфраструктури електромобілів. Частина 3. Розробка системи моніторингу енергетичного стану зарядної станції - Петров, Микита Павлович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Мета роботи – розробка системи моніторингу енергетичного стану автономної зарядної станції для електромобілів на основі відновлюваних джерел енергії, що забезпечує високоточний контроль електричних параметрів, підвищення ефективності керування енергетичними потоками та надійність функціонування зарядної інфраструктури в умовах нестабільного енергопостачання. Об’єкт дослідження – процеси перетворення та розподілу електричної енергії в автономній зарядній станції для електромобілів. Предмет дослідження – методи та засоби вимірювання енергетичних параметрів, алгоритми формування телеметрії та протоколи передачі даних у розподілених системах моніторингу. У дипломній роботі розглянуто питання розробки системи моніторингу енергетичного стану автономної зарядної станції для електромобілів на основі сонячної електростанції та систем накопичення енергії. Актуальність теми обумовлена стрімким розвитком електромобільності в Україні та світі, а також необхідністю забезпечення стабільної роботи зарядної інфраструктури в умовах дефіциту електричної потужності та нестабільного енергопостачання. У роботі проведено аналіз міжнародного та українського досвіду розвитку зарядної інфраструктури електромобілів. Проаналізовано стан та перспективи розвитку електромобільності в Україні, визначено основні проблеми та напрями модернізації зарядної інфраструктури. Виконано аналітичний огляд методів і засобів вимірювання електричних параметрів для систем моніторингу зарядних станцій. Запропоновано структурну схему системи моніторингу, обґрунтовано вибір основних апаратних компонентів.
Keywords: електромобіль; сонячна зарядна станція; система моніторингу; датчики струму; енергоменеджмент