Розробка хмарної платформи електронної комерції з інтеграцією Telegram-бота. Частина 2. Розробка серверної частини - Андрєєв, Дмитро Миколайович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Об’єкт дослідження – процес розробки серверної частини хмарної платформи електронної комерції з інтеграцією Telegram-бота. Мета роботи – розробка серверної частини платформи D-Orion Market, яка забезпечує авторизацію користувачів, роботу з товарами, обробку замовлень, генерацію цифрових ключів, інтеграцію з Telegram-ботом, підтримку користувачів та надсилання email-повідомлень. У роботі проаналізовано предметну область платформ електронної комерції цифрових товарів. Розглянуто особливості продажу цифрових ключів, подарункових карток, поповнення ігрової валюти та фізичних товарів ігрової тематики. Серверну частину реалізовано з використанням Next.js, TypeScript, Prisma ORM, PostgreSQL-бази даних у середовищі Neon, NextAuth, Telegraf і SMTP-модуля для email-повідомлень. Реалізовано авторизацію користувачів, роботу з товарами та пошуком, оформлення замовлень, створення цифрових ключів, інтеграцію з Telegram-ботом, підтримку користувачів та email-повідомлення. Проведено тестування основних серверних сценаріїв: входу користувача, отримання товарів із бази даних, пошуку, оформлення замовлення, генерації цифрового ключа, прив’язки Telegram-акаунта, перегляду покупок через бот і надсилання повідомлень підтримки. Під час розробки дипломного проекту автором було опубліковано наукову роботу, а саме: Лебединський А.В., Андрєєв Д. М. Проєктування архітектури серверної частини хмарної платформи електронної комерції. Цифровізація транспортної галузі в умовах сталого розвитку країни: матеріали Всеукр. наук. конф. здобувачів вищої освіти та молодих вчених, м. Харків, 28 травн. 2026 р. Харків, 2026. С. 6-10 (Додаток Б).
Keywords: Хмарна платформа; електронна комерція; серверна частина; PostgreSQL; Neon; Prizma; Бот; цифрові ключі; замовлення