Оцінка впливу фрактальної розмірності структури чавунних валків на їх показники якості - Кравченко, Дмитро Мирославович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В дипломній роботі об'єкт дослідження – чавунні валки виконання СПХН та вплив параметрів структури на їх механічні властивості. Мета роботи: розробка алгоритму оцінки механічних властивостей сортопрокатних валків на основі аналізу мультифрактальних характеристик їх структури. Методи дослідження: механічні іспити, оптична мікроскопія, математичне моделювання, мультифрактальний аналіз. В роботі досліджувався вплив структури сортопрокатних чавунних валків виконання СПХН (СПХН-43, СПХН-45, СПХН-49, СПХН-60) виробництва Дніпровського заводу прокатних валків (м. Дніпро) на їх механічні властивості. В роботі розроблено алгоритм оцінки механічних властивостей чавунних валків СПХН на основі аналізу мультифрактальних характеристик елементів мікроструктури. В основі алгоритму лежить визначення чутливості між механічними властивостями та статистичними розмірностями структури. Побудовані моделі прогнозу механічних властивостей з похибкою, що не перевищує 7,4 %. Застосування розробленого алгоритму надає можливість оцінки механічних властивостей сортопрокатних чавунних валків виконання СПХН без проведення комплексу натурних іспитів, що в промислових масштабах приведе до значної економії матеріально-часових витрат.
Keywords: сортопрокатні валки; хімічний склад; фрактальна розмірність; мікроструктура; графіт; карбіди; механічні властивості