Твердість за Мартенсом вуглецевої сталі У12А - Мощенок, Василь Іванович; Єгоров, Н. О.; Мощенок, Андрій Васильович (GlobeEdit, 2023)
Вперше встановлено, що твердість за Мартенсом вуглецевих інструменталь-них сталей, яка обчислюється згідно міжнародного стандарту 14577, зі збільшенням навантаження зменшується, тобто явно присутній прямий розмірний ефект. При цьому зі збільшенням навантаження спостерігається зменшення твердості за Мартенсом як у нано діапазоні, так і у мікро діапазоні. Дисперсність мікроструктури вуглецевої інструментальної сталі У12А значно впливає на твердість за Мартенсом, наприклад, зменшення розміру зерна перлі-ту та цементиту додає збільшення твердості за Мартенсом у 1,5 рази (з 4559 до 6906 Н/мм2 при навантаженні 0,2 Н). Зменшення твердості за Мартенсом від навантаження при дослідженні вугле-цевої інструментальної сталі У12А 500НV10 (У12А - перліт + цементит) складає з 11693 Н/мм2 до 4559 Н/мм2, тобто у 2,5 рази. Зменшення твердості за Мартенсом від навантаження при дослідженні вугле-цевої інструментальної сталі У12А 790НV10 (У12А - перліт + цементит дрібно глобулярний ) складає з 13491 Н/мм2 до 6906 Н/мм2, тобто майже у 2 рази.