Обгрунтування екологічної безпеки будівництва побутових приміщень м'ясопереробного комплексу - Кузьміна, Поліна Артемівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
У роботі був проведений аналіз і оцінка стаціонарних джерел забруднен-ня на підприємстві. Була дана характеристика технології виробництва і техноло-гічного устаткування, а також характеристика газоочисного обладнання. У ро-боті приведені перелік і параметри забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферне повітря. У даній роботі був проведений розрахунок і аналіз приземних концент-рацій забруднюючих речовин від джерел викидів, обґрунтовані розміри санітар-но-захисної зони (СЗЗ) на підприємстві. Екологічна оцінка впливу на водне середовище та ґрунтовий покрив, а також аналіз фізичних показників впливу на техногенне середовище міста в рай-оні дослідження показала, що будівництво побутових приміщень ВАТ “Мясопереробний комплекс” збереже екологічну рівновагу в районі дослі-дження, з мінімумом впливу негативних факторів.
Keywords: санітарно-захисна зона; шкідливі речовини; гранично-допустима концентрація; категорія небезпеки підприємства