Транспортний засіб категорії М1 класу В. Аналіз зчеплень та аналіз конструкцій приводів керування зчепленням - Загорулько, Андрій Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Об’єкт дослідження – зчеплення автомобіля категорії М1 класу В. Мета проекту – аналіз елементів зчеплення сучасних автомобілів, та дослідження сучасних приводів керування зчеплення. Метод дослідження – аналітичні методи з використанням класичних теорій та наукових підходів. Сучасні умови експлуатації автомобілів відзначаються високою інтенсивністю дорожнього руху, частими зупинками та необхідністю швидкого прискорення. Водіння в таких умовах вимагає багаторазового використання зчеплення. Через значне фізичне навантаження, пов’язане з керуванням зчепленням, водії часто намагаються якнайшвидше відпустити педаль при рушанні з місця або під час перемикання передач. Це призводить до подовжніх коливань автомобіля, які знижують комфорт під час руху та спричиняють прискорений знос елементів трансмісії. Особливо гостро проблема полегшення управління зчепленням стоїть для автомобілів категорії М1 класу В. Рішенням цієї проблеми є впровадження автоматизованої системи керування трансмісією. Використання автоматизованої системи дозволяє спростити компонування елементів керування зчепленням, особливо в автомобілях категорії М1 класу В. До того ж, це сприяє підвищенню конкурентоспроможності вітчизняних транспортних засобів на міжнародному ринку. Результати кваліфікаційної роботи можуть бути використані в навчальному процесі і при проектуванні нових автомобілів.
Keywords: трансмісія; зчеплення; привод керування зчепленням; блок керування