Транспортний засіб категорії М3. Розробка зчеплення та аналіз конструкцій підсилювачів приводів зчеплення - Дехтяр, Антон Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Об'єкт роботи – транспортний засіб категорії М3. Мета роботи – розробка зчеплення та аналіз конструкцій підсилювачів приводів зчеплення. В роботі проведено аналіз найближчих аналогів, обґрунтовано вибір основних параметрів проєктованого автобуса та виконано тяговий розрахунок. Визначено необхідну максимальну потужність двигуна, побудовано його зовнішню швидкісну характеристику та розраховано передавальні числа трансмісії. На основі отриманих даних проведено конструктивний розрахунок зчеплення. Виконано розрахунок циліндричних пружин, ведучих і ведених деталей, визначено показники зносостійкості зчеплення та параметри привода. Окрім цього проведено аналіз сучасних конструкцій підсилювачів приводів зчеплення. Розглянуто механічні, пневмогідравлічні, електромеханічні та електропневматичні підсилювачі, проаналізовано їх конструктивні особливості, переваги, недоліки та доцільність застосування. Розроблено технологічний процес виготовлення маточини веденого диска зчеплення. Обґрунтовано вибір заготовки, обладнання, різального інструменту, розроблено маршрут технологічних операцій, визначено режими різання, норми часу та оформлено комплект технологічної документації. Результати кваліфікаційної роботи можуть бути використані при проєктуванні автобусів або модернізації вже існуючих.
Keywords: зчеплення; трансмісія; підсилювач приводу зчеплення; маточина