Обліково-аналітична система фіскального та фінансового відображення екологічного опоподаткування та рентних платежів - Купін, Олексій Вікторович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Досліджено економічну сутність екологічного податку та рентної плати, розглянуто нормативно-правове забезпечення їх обліку, проаналізовано порядок нарахування та відображення відповідних платежів у системі бухгалтерського обліку підприємства. Проведено оцінку фінансового стану КП «БТМ» БМР ХО, досліджено структуру активів, капіталу, зобов’язань, показники ліквідності, платоспроможності та фінансової стійкості підприємства. Удосконалено організаційно-методичні підходи до бухгалтерського обліку та внутрішнього контролю екологічного податку і рентних платежів шляхом посилення контрольних процедур за правильністю визначення об’єктів оподаткування, своєчасністю нарахування податкових зобов’язань та повнотою відображення інформації у звітності. Запропоновано рекомендацій для підвищення ефективності обліку екологічного податку та рентних платежів, удосконалення системи внутрішнього контролю, зниження ризику податкових порушень і підвищення достовірності облікової інформації на підприємствах комунальної сфери.
Keywords: екологічний податок; рентна плата; бухгалтерський облік; внутрішній контроль; природокористування; податкові зобов’язання; звітність; витрати підприємства; водокористування