Технічне забезпечення функціонування спецтехніки для демонтажних робіт на базі універсального екскаватора - Слєдь, Сандей Миколайович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
У кваліфікаційній роботі розроблено вдосконалену конструкцію робочого обладнання екскаватора з подовженими стрілою та рукояттю, що забезпечує збільшення робочої зони та глибини копання. Інтеграція спеціалізованого захватно-руйнівного пристрою дозволила розширити функціонал машини для виконання демонтажних робіт, маніпулювання вантажами та розчищення завалів. У проєкті здійснено розрахунок масово-геометричних параметрів, проєктування гідроприводу та чисельний аналіз напружено-деформованого стану конструкції за допомогою 3D-моделювання. Також виконано перевірку екскаватора на стійкість та техніко-економічне обґрунтування розроблених інженерних рішень. Завершальним етапом роботи є розробка комплексу організаційних заходів щодо забезпечення охорони праці машиністів.
Keywords: екскаватор; захватно-руйнуючий пристрій; подовжена рукоять; подовжена стріла; коефіцієнт стійкості