Підвищення ефективності експлуатації крокуючого екскаватора ЕШ 6,5/45 за рахунок модернізації механізму пересування - Єрмоленко, Ігор Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – Екскаватор крокуючий ЕШ 6,5/45. Мета роботи – визначення раціональних параметрів елементів кривошипно-важільного механізму, які забезпечують максимальну довжину кроку при забезпеченні меншої енергоємності. Метод дослідження – аналітично-графічний. На основі проведеного огляду патентних матеріалів найбільш близьким за конструкцією до крокуючого механізму, що досліджується є крокуючий рушій транспортного засобу, який складається із плоского лямбдообразного механізму Чебишева. Складена математична модель для побудови траєкторії руху виконавчої ланки механізму крокування, яка дозволяє визначити довжину кроку екскаватора при різних значеннях геометричних параметрів кривошипно-важільного механізму. При проведенні аналізу впливу геометричних параметрів кривошипно-важільного механізму на довжину кроку екскаватора встановлено, що найбільший вплив мають геометричні розміри ноги (b, g і j). Проведено повний факторний експеримент за планом 23 і отримане рівняння регресії, яке дозволяє судити про ступінь впливу кожного з цих параметрів, отже згідно даним, отриманим при проведенні експерименту встановлено, що найбільший вплив на значення довжини ходу екскаватора має параметр b. Дослідження впливу висоти розташування центру шарової опори та величини кроку екскаватора на потужність двигуна приводу механізму крокування дозволило визначити найбільш раціональне значення питомої потужності двигуна, геометричних параметрів кривошипно-важільного механізму, висоти розташування центру шарової опори та довжини кроку.
Keywords: екскаватор; теоретичне дослідження; крокуючий механізм; повнофакторний експеримент; охорона праці; техніко-економічні показники