Автомобільний дизель потужністю 85 кВт на базі двигуна 4ЧН 8,8/8,2 - Нємикін, Віталій Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єкт дослідження – автомобільний двигун на базі дизеля 4ДТНА1, який має підвищений на 25% рівень форсування. Мета роботи – визначення показників робочого процесу, сил та крутних моментів в КШМ та розрахунок на міцність основних деталей двигуна. Метод дослідження – розрахунковий метод визначення параметрів двигуна, динамічних характеристик та характеристик оцінки міцності. В дипломному проекті виконано розрахунок робочого процесу, одержані індикаторні та ефективні показники на номінальному режимі роботи двигуна. Виконаний динамічний розрахунок КШМ, побудовані годографи навантажень на шатунні та корінні шийки та підшипники. Виконаний розрахунок на міцність основних деталей двигуна, розрахована економічна доцільність виготовлення такого двигуна. Розглянуте питання безпеки життєдіяльності при випробуванні двигуна. Проведено розрахунки та розроблено коректора зміни кута випередження упорскування палива в залежності від навантаження.
Keywords: дизельний двигун; робочий процес; динамічний розрахунок; розрахунок на міцність; агрегат газотурбінного наддуву