Розробка технологічних засобів підвищення ефективності обслуговування гідроприводів БДМ - Безуглий, Олександр Леонідович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
У роботі проаналізовано умови експлуатації гідроприводів БДМ, їх конструктивні особливості, основні причини відмов і чинники, що знижують ефективність технічного обслуговування. Встановлено, що найбільш суттєвий вплив на надійність гідросистем мають забруднення робочої рідини, порушення температурно-в’язкісного режиму, внутрішні витоки та зношування прецизійних пар. Обґрунтовано доцільність застосування мобільного діагностико-фільтраційного стенда розімкненого типу з регульованим навантажувальним пристроєм, окремим фільтраційно-охолоджувальним контуром та засобами контролю тиску, витрати й температури. Виконано інженерні розрахунки насосного агрегату, трубопроводів, навантажувального пристрою, фільтраційного модуля, теплового режиму, гідробака та вимірювальної підсистеми. Окремо розроблено насосну станцію для роботи з датчиком забрудненості HYDAC CS1321 у байпасному режимі. У роботі також розглянуто питання охорони праці, екологічної безпеки та визначено річний економічний ефект від упровадження запропонованого технічного рішення.
Keywords: гідропривід; робоча рідина; діагностика; фільтраційний модуль; навантажувальний пристрій; насосна станція; екологічна безпека