Дослідження структури та властивостей зварних з’єднань паропроводів тес зі сталей 15Х1МФ та 12Х1М1Ф - Іванченко, Микола Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Серед факторів, що обумовлюють пошкоджуваність зварних з'єднань, конструкційну, технологічну та експлуатаційну, істотну роль відіграє структурний фактор. Вимушена зупинка енергоблоку потужністю 800 МВт, пов'язана, наприклад, з руйнуванням зварних з'єднань, викликає збитки, близько 1 млн. грн. в добу. Модернізація обладнання ТЕС також є досить дорогою операцією. І тому отримання зварних з'єднань паропроводів з Cr-Mo-V теплостійких перлітних сталей з оптимізованими структурою і властивостями істотно забезпечить зниження інтенсивності їх пошкоджуваності, що економічно доцільно. Представляється актуальним проведення досліджень фізико–хімічних процесів, що є основою оптимізації формування структури і властивостей зварних з'єднань з Cr-Mo-V теплостійких перлітних сталей, що дозволить збільшити ресурс їх експлуатації до 300000 – 350000 годин. Збільшення ресурсу експлуатації паропроводів ТЕС є дуже важливою проблемою для економіки України.
Keywords: зварне з’єднання; паропровід; теплостійка сталь; зона термічного впливу; мікроструктура металу; структура; шлакові включення; пороутворення; макротріщини; міротріщини