Вдосконалення системи діагностування стану робочих рідин гідроприводів екскаваторів - Степанов, Дмитро Олексійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
У роботі розглянуто вплив забруднення, води, зміни в’язкості, кислотного числа та деградації протизносних присадок на надійність гідрообладнання. Обґрунтовано необхідність комплексного контролю робочої рідини з урахуванням не лише класу чистоти за ISO 4406, а й несучої здатності адсорбованої плівки поверхнево-активних речовин. Виконано розрахунок інтенсивності накопичення забруднень у фільтрі екскаватора, апропоновано алгоритм прийняття рішень за принципом «Вимірювання → Оцінка → Рекомендація». Обґрунтовано вибір обладнання для поста діагностування, розглянуто питання безпечної організації робіт та визначено техніко-економічну ефективність впровадження системи. Запропонована система дозволяє підвищити надійність гідроприводів екскаваторів, зменшити кількість позапланових відмов, скоротити простої машин і перейти до обслуговування за фактичним станом робочої рідини.
Keywords: екскаватор; гідропривід; робоча рідина; діагностування; забруднення; фільтрація; поверхнево-активні речовини; технічне обслуговування