Створення 3D-моделі переходу між головним та дорожнім корпусами ХНАДУ методом наземного лазерного сканування - Дмитренко, Вадим Анатолійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
У межах кваліфікаційної роботи розглянуто теоретичні основи наземного лазерного сканування: принцип методу, будову хмари точок, способи вимірювання відстаней (імпульсний, фазовий, тріангуляційний) та класифікацію сканерів за полем зору й способом виконання зйомки. Наведено огляд технічних характеристик наземного лазерного сканера Trimble TX6 та функціональних можливостей програмного комплексу Trimble Business Center, призначеного для реєстрації, геореференціювання та камеральної обробки хмар точок. Практична частина роботи присвячена створенню тривимірної моделі коридору дорожньо-будівельного факультету ХНАДУ – протяжного багаторівневого об'єкта завдовжки близько 82 метрів зі складною просторовою структурою. Польові вимірювання виконано сканером Trimble TX6 з восьми станцій у режимі якості Level 2. Отримані дані загальною кількістю близько 960 млн точок оброблено в середовищі Trimble Business Center: виконано реєстрацію станцій, очищення хмари точок від шумів і артефактів за допомогою інструментів Limit Box, Polygonal Select та Create Region, з формуванням єдиної однорідної хмари точок і візуалізацією геометрії об'єкта зйомки.
Keywords: наземне лазерне сканування; Trimble TX6; хмара точок; тривимірна модель; Trimble Business Center; коридор