Удосконалення методу визначення коефіцієнта зчеплення при автотехнічній експертизі ДТП - Петренко, Андрій Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Метою роботи є покращення якості автотехнічної експертизи за рахунок підвищення точності визначення коефіцієнта зчеплення. Об’єктом дослідження є процес екстреного гальмування автомобіля без блокування коліс. Предметом дослідження є зниження похибки визначення коефіцієнта зчеплення при проведенні автотехнічної експертизи. Методами дослідження є аналітичні методи і математичне моделювання. В першому розділі приведені загальні відомості про коефіцієнт зчеплення автомобільних коліс з опорною поверхнею. Розглянуто вплив коефіцієнта зчеплення при розгляді дорожньо-транспортних пригод. Виконано обґрунтування підходу для оцінки величини коефіцієнта зчеплення і зроблено оцінку методології побудови моделей за допомогою теорії нечітких множин. В другому розділі запропонований підхід до удосконалення методу визначення коефіцієнта зчеплення коліс з опорною поверхнею. В третьому розділі наведено приклад застосування удосконаленого методу визначення коефіцієнта зчеплення коліс автомобіля з опорною поверхнею у випадку дорожньо-транспортної пригоди.
Keywords: АВТОМОБІЛЬ; ЗЧЕПЛЕННЯ; ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНА ПРИГОДА; МОДЕЛЮВАННЯ; ТЕОРІЯ НЕЧІТКИХ МНОЖИН; ПРОЦЕС ГАЛЬМУВАННЯ; АВТОТЕХНІЧНА ЕКСПЕРТИЗА.