Спосіб розширення горизонтальної свердловини з використанням розпушувача - Олексин, Володимир Іванович; Рагулін, Віталій Миколайович; Супонев, Володимир Миколайович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Спосіб розширення горизонтальної свердловини з використанням розпушувача включає утворення піонерної свердловини по проєктній осі комунікації, яку прокладають між стартовим і приймальним приямками і одночасно у якій здійснюють прокладку штанги, яку з'єднують з робочим органом, подальше розширення піонерної свердловини до проєктного діаметра руйнуванням ґрунту за допомогою робочого органа і транспортування продуктів руйнування, причому спочатку розширення піонерної свердловини здійснюють протягуванням розширювача. Після цього до складеної штанги приєднують і протягують розпушувач горизонтальної свердловини, за допомогою зубів якого виконують розпушення ущільненого шару ґрунту навколо осі свердловини.