Антикризове управління в системах ризик-менеджменту та управління економічною безпекою підприємства - Нестеренко, В. Ю.; Прокопенко, М. В.; Коваль, І. Б.; Nesterenko, V. Yu.; Prokopenko, M. V.; Koval, I. B. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Аналіз систем антикризового управління підприємства, управління економічною безпекою та ризик-менеджменту у взаємозвя’зку з метою виявлення тотожності та спільних рис процесів з точки зору ефективного управління підприємством. Методика дослідження. В ході дослідження використовувалися методи аналізу і синтезу, метод логічного аналізу. Інформаційними ресурсами дослідження є спеціалізовані наукові видання і матеріали періодичних видань. Результати. На разі існує велика кількість досліджень щодо дещо схожих проблем управління економічною безпекою підприємства та побудови ефективної системи ризик-менеджменту. Тому необхідним є проведення порівняльного аналізу тлумачення та змісту цих процесів в управлінні підприємством. Антикризове управління підприємством — це комплекс заходів, стратегій і тактичних дій, спрямованих на подолання або мінімізацію наслідків кризових явищ у діяльності підприємства. Управління економічною безпекою підприємства — це система заходів, процесів і методів, спрямованих на забезпечення стійкого функціонування підприємства, захист його економічних інтересів, активів і ресурсів від внутрішніх і зовнішніх загроз. Основною метою управління економічною безпекою є збереження конкурентоспроможності, фінансової стабільності та здатності до розвитку підприємства в умовах мінливого бізнес-середовища. Ризик-менеджмент — це системний процес ідентифікації, оцінки, аналізу, контролю і моніторингу ризиків, що можуть впливати на досягнення цілей підприємства або організації. Основна мета ризик-менеджменту — мінімізувати негативні наслідки ризиків та використовувати можливості, що сприяють розвитку організації. Отже, за результатами проведеного дослідження можна зробити висновок, що процеси антикризового управління підприємством в широкому розумінні та управління економічною безпекою за змістом мають дуже багато спільних рис і багато в чому є тотожними, а ризик-менеджмент фактично виступає одним з ключових інструментів їх реалізації. Наукова новизна. Визначено спільні риси, які визначають значну тотожність процесів атикризового управління та управління економічою безпекою підприємства та обгрунтовано місце ризик-менеджменту, як ключового інструмента систем антикризового управління та управління економічною безпекою підприємства. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані науковцями, власниками та менеджментом підприємств при формуванні ефективної системи антикризового управління підприємством.
Anti-crisis management in the systems of risk management and economic security management of the enterprise
Keywords: антикризове управління; економічна безпека; ризик- менеджмент; підприємство; інструментарій; anti-crisis management; economic security; risk management; enterprise; tools; 331.658.15; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2024.32.136