Модернізація екскаватора третьої розмірної групи - Микичук, Юрій Миколайович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Об’єктом дослідження є екскаватор третьої розмірної групи, призначений для виконання земляних, будівельних і навантажувальних робіт. Мета роботи – модернізація екскаватора третьої розмірної групи з метою підвищення надійності, працездатності та ефективності роботи основних конструктивних елементів машини. Метод дослідження – аналітично-розрахунковий із використанням інженерних методів розрахунку елементів робочого обладнання екскаватора, перевірки міцності бруса, осі, стріли, рукояті, визначення стійкості машини та параметрів ходового обладнання. Відмінністю дослідження є обґрунтування модернізації екскаватора третьої розмірної групи шляхом перевірки працездатності та міцності основних елементів робочого обладнання, що дає змогу підвищити надійність машини та забезпечити її ефективну експлуатацію в умовах циклічних навантажень. У роботі проведено аналіз інформаційних джерел, розглянуто особливості застосування екскаваторів під час виконання земляних і будівельних робіт, обґрунтовано необхідність модернізації екскаватора третьої розмірної групи. У розрахунковій частині виконано розрахунок бруса на зминання, розрахунок осі на зріз, перевірку міцності стріли в різних розрахункових положеннях, розрахунок рукояті, визначення стійкості екскаватора та розрахунок ходового обладнання. Робота виконана в повному обсязі, містить усі необхідні розділи: вступ, аналіз інформаційних джерел, розрахункову частину, економічну частину, розділ з охорони праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях, висновки, перелік посилань і додатки.
Keywords: екскаватор; третя розмірна група; модернізація; робоче обладнання; ківш; стріла; рукоять; брус; вісь; ходове обладнання; стійкість; працездатність конструкції