Шумове забруднення прилеглих до автомобільної дороги територій та деякі засоби боротьби з ним - Дорожко, Є. В.; Dorozhko, Yevhen (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
У статті порушено питання, пов’язані із забрудненням навколишнього середовища шумом від автомобільного транспорту на дорогах, розглянуто можливі способи вирішення цих проблем. Стаття має оглядовий характер і висвітлює системний підхід, що ґрунтується на загальнонаукових методологічних принципах, що беруть до уваги об’єкти як системи. Об’єктами дослідження в цій статті є шумове навантаження від автомобільної дороги та засоби захисту від нього. Розглянуто декілька способів захисту від шумового забруднення прилеглих до автомобільної дороги селітебних територій.
Noise pollution of the territories adjacent to the automobile road and some means of fighting it
Keywords: автомобільна дорога; шумове навантаження; шумозахисні екрани; шумозахисні бар’єри; шумопоглинальні конструкції; матеріали для шумозахисних екранів; шумозахисні принципи; транспортні засоби; шумове забруднення; шумозахисні конструкції; highway; noise load; noise barriers; noise-absorbing structures; materials for noise barriers; noise protection principles; vehicles; noise pollution; noise protection structures; 625.7:504.06; 10.30977/BUL.2219-5548.2023.103.0.176