Статистичний аналіз техніко-економічних показників БДМ. Частина 2. Машини для ремонту та догляду за дорогами - Долбієв, Владислав Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єктом дослідження є будівельно-дорожні машини, що застосовуються для ремонту та утримання автомобільних доріг. Мета роботи – аналіз статистичних зв’язків між головними параметрами машин з метою визначення оптимальних параметрів потужності, тягових зусиль і маси в номенклатурі продукції українських та зарубіжних виробників дорожніх машин і машин для земляних робіт. Метод дослідження – аналітичний, статистичний, графічний і порівняльний. Відмінністю дослідження є те, що для досягнення поставленої мети розроблено розрахункові та графічні моделі залежностей продуктивності машин від потужності та експлуатаційної маси, визначено питомі показники потужності на одиницю маси, середні значення для кожного виду машин і встановлено оптимальні співвідношення параметрів, що забезпечують найвищу ефективність роботи. Проведено порівняльний аналіз типорозмірних рядів машин вітчизняних і зарубіжних виробників, який показав відсутність єдиної системи їх побудови, а також виявлено вплив уніфікації вузлів і агрегатів на структуру та густоту рядів. У роботі в повному обсязі виконані всі необхідні розділи: аналітичний, розрахунковий, економічний і розділ охорони праці.
Keywords: БДМ; дорожні машини; статистичний аналіз; продуктивність; потужність; маса; техніко-економічні показники