Проєкт ремонтно-механічного заводу для капітального ремонту екскаваторів - Владимиров, Андрій Анатолійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Об’єктом проєктування є спеціалізований ремонтно-механічний завод для капітального ремонту одноківшевих екскаваторів. Мета роботи – проєктування спеціалізованого ремонтно-механічного заводу для капітального ремонту екскаваторів із технічним опрацюванням фарбувальної дільниці. Метод дослідження – аналітично-розрахунковий із використанням методів визначення виробничої програми, трудомісткості ремонтних робіт, чисельності персоналу, кількості технологічного обладнання, площ виробничих дільниць та основних техніко-економічних показників. Відмінністю дослідження є комплексне обґрунтування структури ремонтно-механічного заводу з урахуванням річної програми капітального ремонту екскаваторів і двигунів внутрішнього згоряння, технологічної послідовності відновлення машин та особливостей організації фарбувальної дільниці. У роботі проаналізовано конструкції сучасних екскаваторів та особливості їх капітального ремонту. Базовою машиною прийнято одноківшевий гідравлічний екскаватор ЕО-3121. Визначено річну виробничу програму заводу, розраховано трудомісткість робіт, чисельність працівників, кількість обладнання та площі виробничих дільниць. Розроблено технологічний процес капітального ремонту, що передбачає приймання, розбирання, очищення, дефектування, відновлення деталей, комплектування, складання, випробування та фарбування екскаваторів. Технічно опрацьовано фарбувальну дільницю, визначено склад технологічного обладнання та вимоги до безпечного виконання робіт. Проведено економічні розрахунки, розглянуто питання охорони праці, вентиляції, пожежної безпеки та захисту працівників від шкідливих виробничих чинників.
Keywords: ремонтно-механічний завод; екскаватор; капітальний ремонт; ЕО-3121; виробнича програма; технологічний процес; дефектування; відновлення деталей; складання; випробування; фарбувальна дільниця