Особливості моніторингу та діагностики технічного стану перегінних тунелів метрополітену в умовах тривалої експлуатації - Полшков, Віктор Анатолійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
У кваліфікаційній роботі обґрунтовано застосування цифрових технологій збору просторових даних (LiDAR, CCD-камери, фотограмметрія) для створення цифрової карти тунелю. На прикладі аварійної ділянки «Либідська» - «Деміївська» Київського метрополітену розроблено комплекс відновлювальних заходів із використанням хімічного ін'єктування, технології Jet Grouting та набризк-бетонування. Додатково проаналізовано проблемні ділянки метрополітенів Києва та Харкова.
Keywords: тунельна оправа; перегінний тунель; метрополітен; моніторинг; діагностика; дефекти; лазерне сканування; цифрова карта тунелю; відновлення конструкцій; тривала експлуатація