Реалізація елементів графічного користувацького інтерфейсу на основі кінцевих автоматів - Олійник, Андрій Вячеславович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Об’єктом дослідження є процес розробки графічного користувацького інтерфейсу програмних систем. Предметом дослідження є методи та засоби моделювання поведінки елементів GUI із застосуванням кінцевих автоматів, діаграм станів і програмної реалізації переходів між станами. Метою роботи є розробка підходу до реалізації GUI-компонентів, за якого поведінка кнопок, форм, вкладок, випадаючих списків і модальних вікон описується у вигляді формальної автоматної моделі. Такий підхід дозволяє зменшити кількість неявних умов у коді, підвищити передбачуваність поведінки інтерфейсу, спростити тестування та супровід програмного забезпечення. У практичній частині роботи запропоновано архітектуру демонстраційного вебінтерфейсу, реалізовано приклади автоматів для форми авторизації, кнопки, вкладок і модального діалогового вікна. Для ілюстрації матеріалу наведено діаграми станів, таблиці переходів, фрагменти коду мовами JavaScript та TypeScript, а також приклад структури програмного проєкту без використання складних зовнішніх залежностей.
Keywords: графічний інтерфейс; GUI; кінцевий автомат; стан; перехід; подія; діаграма станів; JavaScript; вебдодаток