Спосіб формувального заряду нової свинцево-кислотної акумуляторної батареї - Панікарський, Олександр Сергійович; Данков, Володимир Васильович; Одарюк, Олександр Іванович; Борисенко, Анна Олегівна; Васильєва, Аліна Андріївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Спосіб формувального заряду нової свинцево-кислотної акумуляторної батареї включає заливку батареї електролітом та її витримку, зарядку батареї за допомогою електричного струму та коригування параметрів за допомогою заряду зниженим струмом. Спосіб проводять у сім етапів. На першому етапі заливку акумуляторної батареї здійснюють електролітом більшої густини, а саме ρ=1,23 г/см3 з подальшою витримкою в залитому стані t0 год. На другому етапі проводять заряд струмом І2=K2Сн10 протягом t1 год. Напруга на клемах акумулятора - кожної комірки досягає 2,0 В. На третьому етапі здійснюють перерву без струму t2 год. На четвертому - заряд струмом І3= K3Сн10 протягом t3 год. На п’ятому етапі проводять заряд струмом І4= K4Сн10 протягом t4 год і подальше підвищення струму сходинками, тобто І5=nI4=nK4Сн10, де n - номер сходинки до значення І5= K5Сн10. Час витримки на кожній сходинці дорівнює t4. На шостому етапі здійснюють заряд струмом І5= K5Сн10 до зупинки підвищення напруги заряду при незмінному струмі І5. Час t5 проведення шостого етапу триває до початку зниження величини зарядної напруги. На сьомому етапі подають вирівнюючий заряд при зниженні зарядного струму.
Keywords: акумуляторна батарея