Дослідження організації дорожнього руху на перехресті вул. Гвардійців-Широнінців – пр. Ювілейний - Рідний, Ілля Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об`єкт дослідження: дорожній рух на регульованому перехресті. Предмет дослідження: схема організації дорожнього руху на регульованому перехресті вул. Гвардійців-Широнінців – пр. Ювілейний. Мета роботи: забезпечення безпечного руху на регульованому перехресті з високою інтенсивністю шляхом удосконалення схеми організації дорожнього руху. Метод дослідження: аналітичний, системного аналізу, натурні спостереження транспортних і пішохідних потоків. Отримані результати: розроблені локальні заходи, які підвищують рівень безпеки руху та зменшують затримки транспортних засобів. У роботі була проаналізована ефективність функціонування руху на перехресті вул. Гвардійців -Широнінців – пр. Ювілейний. Запропоновано розширення проїзної частини на четвертому підході (пр. Ювілейний) на одну смугу руху. Організовано рух лівоповоротного потоку в бік вул. Гвардійців-Широнінців з окремих двох смуг руху. Рекомендації по впровадженню: Запропоновані заходи (корегування циклу світлофорного регулювання, розширення проїзної частини на четвертому підході (з боку пр. Ювілейного) на одну смугу руху для організації руху лівоповоротного потоку, обладнання перехрестя технічними засобами регулювання руху) можуть бути використані при реконструкції даного перехрестя.
Keywords: дорожній рух; організація дорожнього руху; перехрестя; безпека руху; дорожньо-транспортна пригода; затримки транспортних засобів; інтенсивність руху; світлофорний цикл