Порівняння експлуатаційних властивостей автопоїздів з конструктивними особливостями. - Жирков, Євген Михайлович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Метою роботи є оцінка експлуатаційних показників маневреності і стійкості руху автопоїзда з конструктивними особливостями. Об'єктом дослідження є процес маневреності і стійкістю руху автопоїзда з універсальним напівпричепом-контейнеровозом. Предметом дослідження є вплив типу системи управління напівпричепом на показники маневреності і стійкості руху автопоїзда. Кваліфікаційна робота присвячена підвищенню показників маневреності і стійкості руху а систем управління. Запропонована модель автопоїзда-контейнеровоза з універсальним напівпричепом, що складається з тривісного автомобіля-тягача з керуючим колісним модулем, тривісного, як некерованого напівпричепа, так і напівпричепа з системою керування шляхом гальмування коліс одного борту або самоустановлювального колісного модуля напівпричепа. Визначені масові та компонувальні параметри автопоїзда з універсальним напівпричепом-контейнеровозом при перевезенні контейнерів від 20 до 45 футів і на їх основі обґрунтовано тип приводу управління напівпричепом. Визначена величина гальмівного моменту на колесах одного борту напівпричепа. Показано, що найменша гальмівна сила потрібна на колесах задньої осі, дещо більша – на колесах передньої осі і значно більша – на колесах середньої осі.
Keywords: автопоїзд-контейнеровоз; маневреність і стійкість руху; математична модель; напівпричеп; конструктивні особливості; повороткість; привід керування