Вдосконалення системи оцінки екологічного стану міського середовища - Онищенко, Анна Дмитрівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
В роботі проведено аналіз особливостей впливу забруднення компонентів навколишнього середвища на стан хвойних дерев, які ростуть на території промислових міст. Проведено вимірювання анатомо-морфологичних показників пагонів та хвої дерев, оцінено показники життєвого стану дерев, що зростають на територіях з різним ступенем забруднення. Показано, що хвойні дерева є ефективними біоіндикаторами ступеня забруднення навколишнього середовища, більш стійкими до забруднень є ялини блакитні. Ці види ялин також більш доцільно використовувати для озеленення територій.
Keywords: моніторинг; екологічний стан; міське середовище; фітоіндикація; хвоїні дерева; хвоя; декоративні властивості