Експериментальна оцінка гальмівної ефективності транспортного засобу з урахуванням впливу застосованих колісних шин - Сараєв, Олексій Вікторович; Сараєва, Ірина Юріївна; Данець, Сергій Віталійович; Козлов, Олександр Володимирович; Saraіev, Oleksii; Saraіevа, Iryna; Danets, Serhii; Kozlov, Oleksandr (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
На підставі впливу багатьох факторів коефіцієнт зчеплення колеса з поверхнею дороги постійно змінюється для різних конструкцій шин у певних межах. Проблема полягає у тому, як оцінити такий вплив при визначенні ефективності гальмування автомобіля. Метою роботи є експериментальне визначення впливу властивості шини на ефективність гальмування транспортного засобу. Застосовано методику проведення гальмівних випробувань у дорожніх умовах з використанням необхідного обладнання за вимог відповідного державного та міжнародного стандарту. За результатами експерименту встановлено, що якість гуми колеса автомобіля впливає на його гальмівну ефективність в достатньо широких межах, і усталене сповільнення автомобіля категорії М1 в залежності від марки гуми коліс може перевищувати на 29-67% мінімальні вимоги до гальмівної ефективності, які визначені вітчизняним та міжнародним стандартом. Ці дані мають практичне значення для оцінки ефективності гальмування автомобіля під час проведення експертних досліджень дорожньо транспортних пригод.
Experimental evaluation of vehicle braking efficiency considering the influence of tires
Keywords: автомобіль; шина; зчеплення; сповільнення; гальмування; car; tire; clutch; braking; slowdown; 629.016; 10.30977/VEIT.2023.23.0.4