Цифрове моделювання місцевості за результатами автоматизованої обробки інженерно-геодезичних вишукувань на ділянці автомобільної дороги Р-67 Чернігів – Пирятин з км 141+900 до км 142+300 - Шевцов, Костянтин Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Об’єкт дослідження – процес побудови цифрової моделі місцевості за результатами виконання інженерно-геодезичних вишукувань. Мета роботи – підготовка точних, повних та достовірних даних про стан місцевості у цифровому форматі за результатами інженерно-геодезичних вишукувань, що є необхідними для автоматизованої розробки проекту капітального ремонту ділянки автомобільної дороги Р-67 Чернігів – Пирятин з км 141+900 до км 142+300. Метод дослідження – аналіз наукової та технічної інформації за літературними джерелами і нормативною документацією. Галуззю використання є розробка проектів капітального ремонту автомобільних доріг та залізниць проектними організаціями та установами. В результаті розробки дипломної роботи виконано: аналіз методів створення цифрових моделей місцевості; аналіз нормативно-правового забезпечення у сфері виконання інженерно-геодезичних вишукувань та обробки їх результатів; визначення методики та технології виконання інженерно-геодезичних вишукувань; топографо-геодезичну вивченість району виконання вишукувань та закладку пунктів опорної геодезичної мережі; камеральну обробку результатів польових вимірювань; дослідження технології побудови цифрової моделі місцевості; побудову цифрової моделі місцевості.
Keywords: геодезичні вишукування; програмний комплекс credo; тахеометр; цифрова модель місцевості; цифрова модель ситуації