Процесний підхід як основа антикризової стійкості та масштабованості сучасного бізнесу - Клочко, В. М.; Чуйко, Н. В.; Klochko, V.; Chuiko, N. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Основною метою статті є науково-теоретичне обгрунтування переваг процесного підходу перед ієрархічним як фундаментального інструменту антикризового управління, що забезпечує стратегічну стійкість, автономність та капіталізацію підприємства. Методика дослідження. У ході дослідження було застосовано комплексний науковий інструментарій, що включає системний аналіз організаційних структур, метод порівняльного аналізу управлінських парадигм, а також синтез положень теорії обмежень та концепції антикрихкості. Використання аналітичного моделювання дозволило виявити пряму кореляцію між рівнем формалізації процесів та швидкістю адаптації компаній до шокових впливів зовнішнього середовища. Результати. У статті аргументовано доведено, що ієрархічна структура, яка копіює принципи армійського єдиноначальності, провокує у цивільному бізнесі розмиття відповідальності та управлінський параліч у кризових точках. Автором запропоновано концепцію процесу як стратегічного нематеріального активу, цінність якого полягає у передбачуваності та повторюваності фінансового результату незалежно від кадрових ротацій. Розкрито логіку масштабування через створення «карт успіху», які мінімізують невизначеність для лінійного персоналу та трансформують функції менеджменту з наглядових в аналітичні. Встановлено, що деперсоналізація системи управління істотно знижує ризиковий дисконт при оцінці бізнесу інвесторами, перетворюючи компанію на ліквідний товар на ринку капіталу. Наукова новизна. У результаті проведеного дослідження було здійснено комплексний аналіз двох фундаментальних парадигм управління та обґрунтовано переваги процесно-орієнтованої моделі як основи антикризової стійкості підприємства. Доведено, що традиційна ієрархічна модель, побудована за армійським зразком, у цивільному бізнесі стає деструктивною в періоди економічної нестабільності. Встановлено, що заміна вертикалі персонального підпорядкування логікою виконання операцій дозволяє нівелювати «параліч рішень», властивий жорстким структурам, і перетворити систему з інертної на адаптивну. Встановлено, що ефективно описані та впроваджені бізнес-процеси є не просто елементом операційної діяльності, а капіталізованим активом. Повторюваність результату, що досягається завдяки процесуальному підходу, мінімізує ризики інвесторів і підвищує ринкову вартість компанії, роблячи її привабливою для масштабування та продажу. Доведено, що лише за наявності чітких технологічних карт (інструкцій) можливе ефективне розширення бізнесу через філії або франчайзинг без втрати якості та контролю. Обґрунтовано, що перехід до управління за показниками звільняє власника від мікроменеджменту, трансформуючи його роль з операційного виконавця у стратегічного контролера. З'ясовано, що в умовах антикризового управління роль менеджера має еволюціонувати від «наглядача» до аналітика системних відхилень. Це дозволяє оптимізувати управлінський апарат, зменшити адміністративні витрати та підвищити внутрішню прозорість організації. Практична значущість результатів дослідження полягає у можливості їхнього безпосереднього впровадження в діяльність підприємств реального сектору економіки, компаній сфери послуг, а також організацій, що готуються до масштабування через філіальні мережі або франчайзинг. Очікуваний ефект від впровадження результатів дослідження виявляється у суттєвому підвищенні антикризової стійкості системи за рахунок переходу від суб'єктивного мікроконтролю до об'єктивного управління за показниками. Це забезпечує стабільну повторюваність фінансового результату незалежно від кадрових змін, мінімізує адміністративні витрати через оптимізацію управлінського апарату та дозволяє власнику вийти з операційного циклу, зосередившись на стратегічному розвитку.
Process approach as the basis for anti-crisis resilience and scalability of modern business
Keywords: управління ризиками; стратегічна стійкість; деперсоналізація управління; менеджмент; масштабованість; капіталізація активів; організаційна архітектура; автономність системи; risk management; strategic resilience; depersonalization of management; scalability; management; asset capitalization; organizational architecture; system autonomy; 005.332.4:005.591.4:334.72; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2026.36.128