МІСЦЕ І РОЛЬ ТРАНСПОРТНОЇ ЛОГІСТИКИ В ЗАГАЛЬНІЙ ЛОГІСТИЧНІЙ СИСТЕМІ - Ачкасова, Л. М.; Ачкасова, Л. Н.; Аchkasova, L. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2017)
У статті розглянуто підходи до визначення поняття «логістична система». Аналіз існуючих підходів дозволяє зробити висновок, що всі автори сходяться в тому, що логістична система складається з окремих взаємопов’язаних елементів, які мають функціональні зв’язки для оптимізації управління матеріальним потоком. Визначено основні положення, які обумовили виділення транспортної логістики в окрему самостійну сферу. Були окреслені елементи транспортної логістики, які визначають склад задач, що вона вирішує. Розгляд основних логістичних процесів підприємства – постачання, виробництво та збут – показав, що кожний з цих процесів містить процес транспортування, і дозволив зробити висновок про невід’ємність цього процесу в більшості логістичних операцій. Аналіз задач, які вирішуються транспортною логістикою, дозволив дійти висновку про її роль в узгодженості дій та інтересів безпосередніх учасників логістичних процесів. Ця узгодженість стосується технічних, технологічних і економічних питань. Таким чином, транспортна логістика забезпечує узгодженість транспортно-логістичної підсистеми з іншими підсистемами логістичної системи. Функціональний підхід до логістичної системи дозволяє визначити основні функціональні сфери, які втрачають свій ізольований характер при здійсненні логістичних операцій. Серед всіх функціональних областей лише транспортна логістика є обов’язковою складовою на будь-якому рівні управління матеріальними потоками і в будь-якому логістичному процесі. Основний висновок роботи полягає в тому, що транспортна логістика є невід’ємною частиною логістичної системи, яка забезпечує технічну, технологічну та економічну узгодженість всіх її підсистем і відіграє вирішальну роль в оптимізації управління матеріальними потоками.
МЕСТО И РОЛЬ ТРАНСПОРТНОЙ ЛОГИСТИКИ В ОБЩЕЙ ЛОГИСТИЧЕСКОЙ СИСТЕМЕ
PLACE AND ROLE OF TRANSPORT LOGISTICS IN THE GENERAL LOGISTIC SYSTEM
Keywords: транспортная логистика; логистическая система; задачи транспортной логистики; функциональные области логистической системы; транспортная логистика; логистическая система; задачи транспортной логистики; функциональные области логистической системы; transport logistics; logistical system; transport logistics tasks; functional areas of the logistics system; 338.47