Оцінка ризику для здоров'я населення від забруднення атмосферного повітря (на прикладі локомотивного депо "Основа") - Слобожанюк, Владислав Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єкт дослідження – процес формування ризику для здоров’я населення Предмет дослідження – оцінка ризику для здоров’я населення від забруднення атмосферного повітря. Мета роботи – оцінка рівня ризику для здоров’я населення, що формується під впливом підприємства залізничного транспорту для покращення екологічних умов проживання населення. Метод дослідження – розрахунковий на основі нормативних документів.Забруднення атмосферного повітря є одним із найважливіших елементів оцінки комфортності середовища проживання людини, що спричиняє шкідливий вплив на її здоров’я. На сьогодні ризики для здоров`я від забруднення повітря не викликають сумніву і ,зараз, атмосферне повітря вже не є гарантом здорової життєдіяльності. Для оцінки ризику для здоров’я населення від забруднення атмосферного повітря було обрано локомотивне депо «Основа» – типове підприємство залізничного транспорту, що характеризується низкою небезпечних технологічних процесів, що формують негативний вплив на здоров’я населення внаслідок свого функціонування. Було проведено аналіз залізничного транспорту як джерела негативного впливу на атмосферне повітря, було проаналізовано підприємство як джерело забруднення атмосферного повітря, було оцінено рівень впливу досліджуваного підприємства на атмосферне повітря в зоні розташування. Після оцінки рівня впливу було проведено оцінку ризику для здоров’я населення від забруднення атмосферного повітря у зоні розташування досліджуваного підприємства та надано рекомендації щодо зменшення ризику для здоров’я населення.
Keywords: залізничний транспорт; атмосферне повітря; викиди; екологічний ризик; здоров'я; оцінка ризику; екологічна політика