Концептуальна комплексна модель державного управління цифровою трансформацією національної економічної системи - Мордовцев, О. С.; Аванесова, Н. А.; Mordovtsev, Oleksandr; Avanesova, Nina (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Метою даної статті є побудова та впровадження концептуальної комплексної моделі державного управління цифровою трансформацією національної економічної системи у мінливих умовах українського сьогодення. Результати: У роботі з’ясовано, що побудова та впровадження концептуальної комплексної моделі державного управління цифровою трансформацією національної економічної системи є наразі першочерговою проблемою, вирішення якої має стати державним пріоритетом при формуванні стратегії розвитку та національної безпеки держави. Визначені фактори державного управління цифровою трансформацією національної економічної системи. Сформульовані цілі та завдання державного управління цифровою трансформацією національної економічної системи. Обґрунтовані об'єкти державного управління цифровою трансформацією національної економічної системи. Систематизовані принципи державного управління цифровою трансформацією національної економічної системи. Наукова новизна: Сформовано концептуальну комплексну модель державного управління цифровою трансформацією національної економічної системи. Практична значущість: Трирівнева сукупність цифрової трансформації національної економічної системи-це система, при побудові і реалізації якого на перший план виходить управлінська взаємодія різних рівнів і суб'єктів, цілі якої досягаються за рахунок підвищення якості такої взаємодії. Активна роль держави передбачається, але це не директивна роль, а роль координатора, яка в майбутньому може поступово знижуватися в міру розгортання процесів мережевої взаємодії суб'єктів національної економічної системи.
Conceptual comprehensive model for government management of the digital transformation of the national economic system
Keywords: національна економіка; регіональна економіка; система; комплексний підхід; цифрова трансформація; інформаційно-комунікаційні технології; national economy; regional economy; system; integrated approach; digital transformation; information and communication technologies; 38.24:330.45; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2026.36.93