Фактори активізації інноваційної діяльності - Благой, В. В. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2012)
У процесі системного пошуку літератури значну увагу було приділено проблемам застосування фінансово-аналітичних, експертних, стохастичних та інших методів економічних досліджень для потреб вдосконалення методів стимулювання інноваційної діяльності. Проблему необхідно розглядати у контексті особливостей трансформаційних процесів, які зараз відбуваються в країні. Можливості розвитку економіки і досягнення економічного зростання багато в чому визначаються інвестиційно-інноваційними процесами в країні. Тому у контексті даної детермінанти, необхідно запровадити ефективну систему пошуку, залучення і оптимального використання інновацій. Для розгортання винахідництва та інноваційної творчості в державі потрібно підготувати необхідне підґрунтя, створити необхідний кадровий потенціал і розвивати його. В рамках подальших досліджень це є створення умов на основі іноземного досвіду для посилення зацікавленості навчальних закладів, викладачів, студентів, усіх верств населення до активізації творчості. Джерелами нових знань, винаходів, технологій є фундаментальні дослідження і розробки, користь яких виявляється не тільки в тому, що фундаментальні знання ведуть до зниження витрат на прикладні дослідження внаслідок зменшення кількості проб і помилок, а й у накопиченні цінних ідей, які можуть використовуватись у довгостроковій перспективі для розроблення інновацій. Основними цілями статті є аналіз чинників впливу на створення кадрового потенціалу організації; оцінка кадрового потенціалу інноваційної організації; та формулювання методів стимулювання творчої діяльності задля повного розкриття здібностей працівників та вкладення їх в розвиток організації. В статті проведено аналіз чинників впливу на створення кадрового потенціалу та оцінка кадрового потенціалу інноваційної організації. Сформульовані методи стимулювання творчої діяльності задля повного розкриття здібностей працівників та вкладення їх в розвиток організації.
Keywords: інноваційна діяльність; кадровий потенціал; мотивація; розвиток організації; 339.137