Спосiб визначення рiвня обслуговування на регульованому перехрестi - Денисенко, Олег Васильович (My University, 2017)
Спосіб визначення рівня обслуговування на регульованому перехресті, оснований на скануванні зони впливу перехрестя з точки над його геометричним центром конусним видом лазерної розгортки одночасно двома оптичними променями, причому оптична вісь одного з положень розгортки першого променя вибирається так, щоб він описував коло на проїжджій частині перехрестя в області стоп-ліній всіх його підходів, а другий промінь формується у одній площині з першим, але зі зміщенням на півперіоду по колу розгортки, а оптичні осі обох променів, що формують вхідні і вихідні межі контрольованих зон, змінюють по черзі через кожен період сканування так, щоб радіус другого концентричного кола на поверхні проїзної частини зменшувався на певну задану величину, що дозволяє визначити швидкість, тип і напрямки руху транспортних засобів по кожній смузі руху і їх затримки в контрольованих зонах з урахуванням часу проїзду кожним конкретним типом транспортного засобу та його затримки проїзду в контрольованих зонах, який відрізняється тим, що межі контрольованих зон, які формуються другим лазерним променем, відповідають початку і кінцю зони впливу перехрестя на швидкісний режим транспортних засобів, а затримки транспортних засобів за вибраний час виміру визначають як різницю часу проїзду усіх трьох контрольованих зон перехрестя у реальних умовах та умовах вільного руху по кожній смузі, для кожного типу транспортного засобу, з урахуванням напрямків руху, при цьому інтенсивність транспортних засобів, що повністю перетнули усі три зони перехрестя, визначають у приведених до легкового автомобіля одиницях, а середня затримка для всього перехрестя визначається як середня зважена на одну приведену одиницю, по якій і визначається рівень обслуговування на регульованому перехресті.
Keywords: дорожнiй рух